Тетяна Єгорова-Луценко: Громадам, які не взмозі закупити дрова для вразливих верст населення, допомагатимемо коштами з обласного бюджету

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко провела оперативну нараду з представниками територіальних громад щодо забезпечення населення паливною деревиною.

Також були присутні заступник начальника обласної військової адміністрації Євген Іванов, представники Північно-східного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства, депутати обласної ради, голови громад та начальники місцевих військових адміністрацій, в режимі онлайн долучився народний депутат України Павло Сушко, який і звернувся до керівництва обласної ради з ініціативою обговорити питання щодо забезпечення жителів області дровами.

«Уряд прийняв рішення про збільшення субсидії на тверде паливо з 7 тисяч гривень на домогосподарство на рік до 16,2 тисяч. Я вдячний за це Прем’єр-міністру Денису Шмигалю. Бо люди у яких пенсія 2,5 тисячі гривень не можуть дозволити собі придбати машину дров. Тому на сьогодні задача проінформувати населення про алгоритм дій, щодо отримання субсидії. Люди мають знати послідовність дій у подачі заявки на отримання субсидії», – зазначив Павло Сушко.

За словами Тетяни Єгорової -Луценко поки що область чекає державну субвенцію, громади не повинні нехтувати своїми можливостями для забезпечення населення дровами. Питання стратегічне і має вирішуватися швидко.

«Будемо чекати на субвенцію, але поки нема конкретики. Тому ми повинні чітко розуміти чи є у бюджеті громад кошти на купівлю дров. Також я говорила з головою обласної військова адміністрації Олегом Синєгубовим про те, що ми будемо шукати кошти для тих громад, які взагалі не мають можливостей забезпечити жителів своїх громад твердим паливом. Але хочу наголосити, що ми розуміємо, які громади спроможні на це. Я вважаю, що ті райони, які знаходяться в глибокому тилу і при цьому зараз ремонтують свої приміщення і вставляють там вікна, але говорять , що їм потрібні гроші на дрова, то їм має бути соромно. Так, наприклад, прикордонні громади, де «пусті» бюджети чомусь можуть забезпечити своїх людей деревиною. Тому закликаю голів громад раціонально розприділяти бюджети», – зазначити Тетяна Єгорова-Луценко.

Заступник начальника обласної військової адміністрації Євген Іванов додав, що потреба у дровах є у 238 домоволодінь області. З яких 60 тисяч це вразлива категорія населення – родини військових, багатодітні родини і т.д.

«Вони потребують близько 300 тисяч кубів деревини, а загальна потреба по всіх верствах населення – 790 тисяч кубів дерева. Цей об’єм дров є на території області, наші Лісгоспи готові забезпечити громади, при наявності коштів», – сказав Євген Іванов.

На нараді заслухали звіт голів громад області. Більшість з них доповіли, що на сьогодні відпрацьовують варіанти самостійної закупівлі паливної деревини. Також ведеться активна робота щодо залучення міжнародних партнерів. Варто відзначити, що вже низці громад благодійники надали допомогу у закупівлі дров.

Тетяна Єгорова-Луценко також наголосила, що наразі потрібно вирішити питання, щодо забезпечення твердопаливною сировиною домоволодінь родин військових, які наразі боронять кордони нашої держави.

За результатами наради доручено головам громад надати оперативну інформацію, щодо кількості домоволодінь, де на сьогодні не вирішене питання у придбанні дров. А також надати звіт про можливість самостійно та в рамках міжнародної допомоги вирішити ці питання. В іншому випадку, доповісти, яка допомога потрібна від обласної влади.

Наступна нарада щодо забезпечення населення паливною деревиною відбудеться за тиждень.