Тетяна Єгорова-Луценко: Харківщина буде надійним партнером в реалізації міжнародних проєктів підтримки дітей

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у другому засіданні Регіонального офісу міжнародного співробітництва Харківської області, який був присвячений питанням захисту прав і інтересів дитини через інтегровані програми підтримки в регіоні.

В заході взяли участь начальник ХОВА Олег Синєгубов, народні депутати, голова Ради Фонду Президента з підтримки освіти, науки та спорту Ірина Тулякова, представники центральних органів влади, голови громад Харківщини, представники силових структур, посольств та консульств.

«Дуже важливо, що до заходу приєднались багато представників неурядових міжнародних організацій, дипломатів, ми відчуваємо їх підтримку. Велика кількість проєктів у громадах втілена за допомогою ЮНІСЕФ, USAID і ще низки міжнародних партнерів. Я впевнена, що ми і далі будемо співпрацювати, обговорювати плани на майбутнє. Для нас, як для представників місцевого самоврядування, це дуже важливо. Також дякуємо нашим міжнародним партнерам за допомогу, пов’язану не тільки з відновленням та наданням гуманітарної допомоги, але й з підтримкою наших дітей. Ми і надалі розраховуємо на цю підтримку.

Харківщина у важких, порівняно з іншими регіонами, умовах розробила та втілює Програму підтримки та розвитку сімейних форм виховання, першою в Україні. Цю програму депутати обласної ради одноголосно затвердили в жовтні», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Програма підтримки та розвитку сімейних форм виховання передбачає одноразову фінансову допомогу – 30 тисяч гривень – при створенні прийомних сімей, будинків сімейного типу, сімей патронатного виховання, одноразова виплата у 50 тисяч гривень – після 15 річного функціонування такої родини, а також 5 тисяч гривень для прийомних сімей і ДБСТ, якщо родина взяла на виховання дитину з інвалідністю

«Впевнена, що після сьогоднішньої зустрічі ми напрацюємо ще багато актуальних програм підтримки дітей і сімей з дітьми. Хочу подякувати усім, хто долучився до нашого заходу і запевнити, що Харківщина в особі представників місцевого самоврядування, адміністрації готова і в подальшому бути надійними партнерами в реалізації проєктів», – сказала голова обласної ради.

Олег Синєгубов зазначив, що війна внесла свої корективи в ситуацію із захистом прав дітей, і про це не можна не говорити. Харківська область входить в п’ятірку регіонів з найбільшою кількістю дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На Харківщині рф вбила 79 дітей, 38 – стали повними сиротами.

Завдяки співпраці з міжнародними партнерами в області реалізується низка важливих ініціатив щодо організації безпечних просторів для дітей, відновлення закладів та покращення їх матеріально-технічної бази тощо, підтримки багатодітних родин.

Зокрема, спільно з ЮНІСЕФ, першою леді Оленою Зеленською було відкрито Дитячий мультифункціональний центр, який вже відвідали понад 16 тис. дітей.