До реконструкції будинку, де жив Григорій Сковорода, залучать міжнародних інвесторів

Відбулось засідання постійної комісії з питань бюджету Харківської обласної ради. Зокрема, була розглянута пропозиція Харківської обласної військової адміністрації щодо розподілу субвенції з державного бюджету на проєктування, відновлення та будівництво важливих для населення об’єктів.

За словами голови комісії Людмили Немикіної, ця субвенція фінансується коштом Європейського Інвестиційного банку. Раніше комісія розглянула пропозицію щодо розподілу більше 300 млн.грн., тепер розглядається пропозиція щодо розподілу 156 млн.грн. Кошти пропонується спрямувати як на реконструкцію, так і на нове будівництво та розробку проєктно-конструкторської документації.

У переліку об’єктів – лікарні, заклади освіти, центри надання адміністративних послуг, а також підготовка науково-проєктної документації щодо реконструкції будинку, що є частиною меморіального комплексу у Сковородинівці (Богодухівський р-н). В будівлі жив український філософ Григорій Сковорода.

Як повідомив заступник директора Департаменту капітального будівництва ХОВА Володимир Норчак, на даний час є можливість залучити міжнародних інвесторів для відновлення об’єкта. Але для того, щоб розпочати роботу з інвесторами, треба розробити проєктно-конструкторський документацію. На це і пропонується виділити кошти.

Довідка: Музей у Сковородинівці розпочав свою роботу у 1972 році. Він присвячений життю і творчості знаменитого слобожанського філософа XVIII століття Григорія Сковороди.

Російські війська влучили ракетою в музей 7 травня 2022 року. Це було пряме попадання, вибух зруйнував приміщення. Цінні експонати колекції до ракетної атаки перемістили в інше безпечне місце.