У Харківській області планується втілити Програму розвитку соціальних послуг та психосоціальної допомоги

Відбулось засідання постійної комісії з питань соціальної політики, співпраці з інститутами громадянського суспільства соціального спрямування та у справах учасників АТО/ООС.

У засідання постійної комісії взяли участь заступниця голови обласної ради Валерія Дзюба, Народний депутат України Павло Сушко, керівниця координаційного центру з розвитку сімейного виховання та догляду дітей Ірина Тулякова та представники обласної військової адміністрації.

Депутати розглянули низку проєктів рішень обласної ради, серед яких: «Про затвердження Плану роботи обласної ради на 2024», «Про проведення звітів депутатів обласної ради перед виборцями», «Про затвердження Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2024 рік», кадрові та майнові питання, а також питання які стосуються зміни типу обласних комунальних установ соціальної сфери або їх припинення.

Разом із цим, члени постійної комісії розглянули проєкт рішення обласної ради щодо затвердження Програми розвитку соціальних послуг та психосоціальної допомоги в Харківській області на 2023 – 2027 роки, мета якої полягає у забезпеченні розвитку системи надання соціальних послуг та психологічної допомоги в області; покращені психічного здоров’я та підвищення якості життя людей, які постраждали від війни, осіб із психічними та інтелектуальними порушеннями.

Як доповіла в.о. директора Департаменту соціального захисту населення ХОВА Тетяна Печура програма розрахована до 2027 року, за результатами якої очікується створення цілісної ефективної системи надання соціальних послуг психосоціальної допомоги населенню області, зокрема планується досягти забезпечення доступності усіх видів соціальної та психологічної допомоги.

При розгляді проєктів рішень про зміну типу та перейменування Шевченківського дитячого будинку-інтернату та про припинення Харківського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей «Надія» шляхом приєднання до Харківського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей «Гармонія» члени постійної комісії рекомендували розглянути можливість створення робочого органу з метою вивчення питання захисту прав дітей та функціонування закладів у цій сфері із залученням депутатів обласної ради.