На Харківщині обговорили проблемні питання бізнесу в умовах повномасштабного вторгнення російського агресора

Круглий стіл з питань застосування норм Податкового кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (зі змінами) та переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Мінреінтеграції №309 від 22.12.2022 (зі змінами).

В роботі круглого столу взяли участь народні депутати України Вікторія Кінзбурська (член Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики), Олександр Бакумов (голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності).

Також питання порядку денного заходу обговорили голови комісій Харківської обласної ради та їх заступники, депутати обласної ради, представники податкової, бізнес-асоціації Харківщини, голови територіальних громад, начальники місцевих військових адміністрацій Харківської області.

Модератор заходу голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Людмила Немикіна зазначила, що вже не в перше в такому поважному форматі відбуваються зустрічі, на яких обговорюються питання та іде пошук розв’язання проблем, з якими вимушений був стикнутися бізнес під час повномасштабного вторгнення російського агресора.

«Це і питання наповнення бюджетів громад, і підтримки підприємців в цей надважкий час. Нажаль, зараз продовжується релокація бізнесу з прифронтових регіонів. Наше завдання в таких умовах – максимально мотивувати підприємців залишатись на Харківщині і допомагати інвестувати в відновлення роботи підприємств. Це потрібно активно робити вже зараз, тому що тільки так ми зможемо гарантувати подальше відновлення наших громад і нашого регіону в цілому», – зазначила Людмила Немикіна.

За словами Вікторії Кінзбурської, подібні зустрічі на часі, тому що важливо роз’яснювати бізнесу особливості діючого законодавства.

«Було проведено багато роботи, обговорень і з фахівцями податкової служби, і з головою обласної ради Тетяною Єгоровою-Луценко, і з Людмилою Немикіною з приводу питань, які пов’язані з особливостями сплати податків під час повномасштабного вторгнення. З самого початку війни в Податковий Кодекс (ПК) внесли зміни, які передбачали в період воєнного стану, що на території бойових дій діють пільги зі сплати податку на землю, на нерухомість та екологічного податку, які затверджені Постановою КМУ. Але відповідний наказ не відповідав нормам ПК, і податкова в нас не могла його застосовувати. Верховна Рада внесла зміни до ПК, в яких посилається на порядок, визначений Кабінетом Міністрів (Порядок №1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться велись бойові дії, або тимчасово окупованих Російської Федерацією». Цей порядок відсилає до наказу Мінреінтеграції №309, який визначає території, де ведуться активні бойові дії, можливі бойові дії, та тимчасово окуповані території», – сказала Вікторія Кінзбурська.

У наказі Мінреінтеграції №309 є три розділи: розділ активних бойових дій, розділ можливих бойових дій і розділ окупованих територій. Для кожного регіону та території є дати початку активних бойових дій і дата закінчення. На 2022 рік Харків та деякі громади області внесли у перелік територій, на яких ведуться активні бойові дії, датою закінчення активних бойових дій визначили деокупацію області, після якої громади перейшли у категорію можливих бойових дій з відкритою датою закінчення цих дій.

Водночас постанова Кабінету Міністрів №1364 (пункт 16) встановлює, що території, для яких невизначена дата завершення бойових дій вважаються такими, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окуповані російською федерацією.

«Дати припинення у наших громад немає, тобто обовʼязок не виникає, а є тільки право. Щоб розібратись в цьому питанні, ми направили звернення до Кабінету Міністрів і до Державної регуляторної служби України, де запитали, чи маємо право нараховувати місцеві податки та збори, чи ні. Відповідна відповідь отримана, маємо змогу вивчити це більш змістовно», – зазначила народна депутатка.