День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Вся Україна 14 грудня вшановує героїв-учасників ліквідації наслідків техногенної катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, що сталася у 1986 році. В цей день 37 років тому був зданий в експлуатацію об’єкт «Укриття». Збудований в неймовірно важких умовах, саркофаг забезпечив зберігання радіоактивних відходів на аварійному, четвертому реакторі Чорнобильської АЕС.

В цей день українці вшановують героїв, які попри безжальну смертельну небезпеку локалізували аварію та врятували країну і світ від радіаційного забруднення. Вони ризикували своїм життям, а їх самовідданість та самопожертва стали легендою, яка навіки увійшла в історію людства.

Основна частина робіт щодо ліквідації наслідків аварії була виконана в 1986—87 роках, в них взяли участь близько 240 тисяч людей. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки – близько 600 осіб, у тому числі більше 30 тисяч харків’ян.

Зі свого боку Харківська обласна рада активно включається в розв’язання проблем чорнобильців на своєму рівні.

Аварія на Чорнобильській АЕС стала випробування не тільки для України, але і для всього світу. І весь світ побачив, яка сильна і мужня наша нація, яка не спасувала перед лихом, а протистояла йому з гідністю і волею до життя.

Вічно збережемо в нашій пам’яті імена всіх загиблих і постраждалих внаслідок аварії.

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.