На Харківщині обговорюють обласну Програму підтримки Захисників і Захисниць України та членів їх сімей

Проєкт рішення обласної ради “Про затвердження комплексної Програми підтримки Захисників і Захисниць України, членів сімей загиблих в Харківській області на 2024-2028 роки” розглянули на засіданні постійної комісії з питань бюджету Харківської обласної ради.

Як повідомляється в проєкті програми, у Харківській області відповідно до даних Єдиного державного реєстру ветеранів війни (ЄДРВВ) станом на 24 лютого чисельність учасників бойових дій АТО/ООС складала 25 323 особи; членів сімей загиблих (померлих) – 1 076 осіб.

Після 24 лютого 2022 року станом на 1 листопада 2023 року кількість учасників бойових дій збільшилась на 3 856 осіб, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць – на 2 252 осіб.

Наразі актуальними є питання адаптації Захисників і Захисниць України у переході від військової служби до цивільного життя. Гострою є потреба у послугах психологічної та медико-психологічної реабілітації, без яких неможливо повернення Захисників та Захисниць України до повноцінного цивільного життя. Врахування потреб та їх задоволення стимулюватиме Захисників і Захисниць України до більш активної участі у житті громади, області, суспільства та сприятиме їх швидкій адаптації до мирного життя.

Орієнтовний обсяг фінансування на весь період дії програми складає 527 млн грн, на 2024 рік – 108 млн грн. Програма фінансується коштом обласного бюджету та бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад області.

«Це потужна та необхідна для нашого регіону програма, яка має ефективно запрацювати», – відзначила голова комісії з питань бюджету Людмила Немикіна.

Нагадаємо, що розробку програми підтримки Захисників і Захисниць України та членів їх сімей презентувала на обласному форумі з питань реалізації ветеранської політики «Влада. Захисники. Майбутнє» голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко.

«Презентуємо нашу обласну комплексна програма щодо підтримки Захисників і Захисниць та їх сімей. Наразі програма, розробниками якої є обласна рада та військова адміністрація, розглядається в наших профільних комісіях обласної ради. Думати про необхідність підсилення підтримки Захисників і Захисниць почали в 23-му році, коли на нараді з Міністерством ветеранської політики військова адміністрація та обласна рада ініціювали розробку та ухвалення програми на місцях», – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

На засіданні комісії також розглянули проєкти обласних програм, що стосуються економічного і соціального розвитку області, розвитку соціальних послуг та психологічної допомоги, пропозиції ХОВА щодо перерозподілу видатків обласного бюджету на 2023 рік по субвенції з обласного бюджету місцевим бюджетам на санаторно-курортне лікування пільгових категорій громадян, розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини.

Також був розглянутий блок проєктів рішень обласної ради відносно підсилення територіальної оборони, протидії терористичній діяльності та злочинності.