Тетяна Єгорова-Луценко: На даному етапі Україні потрібно зберегти трирівневу систему місцевого самоврядування

У Києві пройшов стратегічний семінар «Нові виклики та завдання розвитку і відновлення регіонів, формування нової регіональної політики та визначення євроінтеграційних процесів».

Організатором заходу є Українська асоціація районних і обласних рад за підтримки USAID ГОВЕРЛА. Модератором семінару виступила президент УАРОР, голова Харківської обласної ради.

У порядку денному:

  • конституційне закріплення результатів реформи місцевого самоврядування;
  • зміни до Закону про місцеве самоврядування в Україні;
  • підходи до розмежування повноважень між рівнями місцевого самоврядування та органами державної влади;
  • ресурсне забезпечення повноважень;
  • пріоритетні завдання в діяльності обласних і районних рад в умовах воєнного стану.

«Одне з найбільш гострих питань – майбутнє районних рад. З цього приводу лунали різні думки. Іноді в достатньо жорсткій формі. Дозволю собі висказатися і я. Впевнена, що на даному етапі Україні потрібно зберегти трирівневу систему місцевого самоврядування, тобто область-район-громада, – сказала Тетяна Єгорова-Луценко. – Районні ради виконують багато важливих для країни функцій. Йдеться про питання безпеки, гуманітарної допомоги, підтримки ВПО та багато інших. Не забуваємо й про євроінтеграцію: районні ради беруть активну участь в міжнародному співробітництві, і це визнають навіть їх противники».

Участь у семінарі взяли Представники Офісу Президента України, комітетів ВРУ, Міністерств, Правління та секретаріату Української асоціації районних і обласних рад, USAID ГОВЕРЛА.

Експертні думки висловили народні депутати: голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк та голова підкомітету з питань адміністративнотериторіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін, заступник Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Азархіна, керівниця ІІ компоненту Проекту USAID «ГОВЕРЛА» Галина Семенець.