Тетяна Єгорова-Луценко: Районні та обласні ради мають сфокусуватись на стратегічному плануванні та шукати партнерів серед Європейських інституцій

На стратегічному семінарі   «Нові виклики та завдання розвитку і відновлення регіонів, формування нової регіональної політики та визначення євроінтеграційних процесів», що пройшов у Києві представники Офісу Президента, профільного комітету Верховної Ради, представники Кабінету міністрів, місцевої влади, міжнародні партнери обговорили ключові проблеми пов’язані з подальшим впровадженням реформи децентралізації.

Організатором заходу є Українська асоціація районних і обласних рад за підтримки USAID ГОВЕРЛА. 

Підсумовуючи результати дискусій, які проходили протягом двох днів, голова Харківської обласної ради, президент УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко наголосила, що ефективною для України буде саме трирівнева система місцевого самоврядування.

«Районні та обласні ради мають сфокусуватись на стратегічному плануванні та шукати партнерів серед Європейських інституцій. Для нашої держави відкрита можливість брати участь у різноманітних європейських програмах та проєктах на регіональному та місцевому рівнях. Так, у нас є необхідність у навчанні та обміні досвідом, але міжнародні партнери готові нам в цьому допомагати. І я хочу подякувати HOVERLA / проєкт USAID, яка стала постійним партнером УАРОР. Наші міжнародні партнери готові долучитися до підвищення інституційної спроможності нашої асоціації. І чекають від нас в тому числі конкретних пропозицій»,  – сказала Тетяна Єгорова-Луцекно.

Вона також відзначила, що регіональне самоврядування поступово має вийти за межі існування суто за рахунок ДФРРу. Також потрібно займатися інформуванням населення, малого та середнього бізнесу, виробників, що європейський ринок – це 508 млн споживачів, це найбільший партнер України для експорту та імпорту.

«І, звісно, питання, які стосуються міст побратимів, регіонів побратимів. Про це сказала під час дискусії Марія Мезенцева, але можу тільки підтвердити, що з досвіду Харківщини видно, наскільки партнери хочуть переходити від гуманітарної допомоги, генераторів, допоміжних будівельних матеріалів до проєктів сталого тривалого розвитку. І це теж треба враховувати», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.