Тетяна Єгорова -Луценко взяла участь у засіданні Регіонального офісу міжнародного співробітництва Харківської області щодо очищення території регіону від вибухонебезпечних предметів

Голова обласної ради, президентка УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко разом з заступником керівника Офісу Президента України – Олексієм Кулебою, головою обласної військової адміністрації Олегом Синєгубовим, керівниками громад Харківщини, профільними службами  та міжнародними партнерами обговорили проблеми розмінування територій.

Серед питань для обговорення:

–  хід проведення розмінування Харківської області з вересня 2022 року по теперішній час;

–  реалізація проектів, направлених на допомогу безпековому сектору  Харківської області;

–  реалізація проектів, направлених на допомогу безпековому сектору  Харківської області;

–  про сучасний стан у сфері гуманітарного розмінування (проблематика, досвід роботи) з неурядовими операторами протимінної діяльності, плани та перспективи щодо розмінування Харківської області;

–  досвід роботи щодо розмінування підрозділами Державної спеціальної служби спеціального транспорту;

–  особливості, черговість та перспективи розмінування земель сільськогосподарського призначення Харківської області;

–  стан розвитку виробництва техніки для розмінування;

–  підтримка Швейцарією діяльності з гуманітарного розмінування в Харківській області тощо.

Так, заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба зазначив, що вчора під час візиту Президента України Володимира Зеленського на Харківщину  було озвучено низку ініціатив, зокрема щодо розробки програми компенсацій для аграріїв за знищену техніку. 

«Область завжди мала великі показники збору врожаю. Тому для нас наразі дуже важливим є вирішення питання збільшення кількості саперів, які можуть займатися розмінуванням територій. Сьогодні вже почалася посівна компанія і ми розуміємо, що багато хто не має можливості обробляти землі, тому важливо надати допомогу підприємствам», – додала Тетяна Єгорова-Луценко.

Довідково. На разі на Харківщині заміновано 1 млн 300 тисяч гектарів. Процес розмінування територій не зупиняється.

Одним з нагальних питань є повернення в господарську експлуатацію сільськогосподарських угідь. З 1,9 млн га таких земель 574,1 тис га вважаються ймовірно забрудненими вибухонебезпечними предметами, а на 72,3 тис га тривають бойові дії.