Обласна рада надала пропозиції до законопроєкту щодо управління закладами культури

Заступниця голови обласної ради Валерія Дзюба взяла участь в електронно консультативних громадських слуханнях Міністерства культури та інформаційної політики України щодо проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо управління закладами культури».

Також у заході взяли участь радник голови обласної ради Євгеній Грицьков, представники органів місцевого самоврядування та державних служб України, профспілкових організацій та громадськості.

Захід відкрила заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко, яка окреслила новели, які пропонується внести до проєкту закону. Серед них: можливості призначення особи на посаду керівника закладу культури та укладання з ним контракту без конкурсу під час дії правового режиму воєнного стану; окреслені терміни проведення всіх етапів конкурсного відбору; розширено пакет документів подання для участі у конкурсі; уточнено перелік документів конкурсантів, які повинні бути висвітлені на вебсайті обласної ради, а також умови подання програм розвитку закладу культури та інше.

Заступниця голови обласної ради Валерія Дзюба надала пропозиції Харківської обласної ради щодо змін вищезазначеного проєкту закону та пояснила нагальні питання, які покращать умови конкурсного відбору для органів місцевого самоврядування у галузі культури.

«Дякуємо Міністерству за можливість обговорити важливі положення проєкту закону. Ми підтримуємо більшість запропонованих змін. Разом із цим, звертаємо вашу увагу на відсутність районних та обласних рад у визначенні терміну «органів управління закладу культури». Це унеможливить повноцінну роботу органів самоврядування щодо оголошення конкурсів та призначення або звільнення керівників закладів культури. Відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях районної, обласної ради вирішуються в установленому законом порядку питання щодо управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, що перебувають в управління районних і обласних рад, призначення і звільнення їх керівників ,укладання з ними контрактів. Окрім цього, відповідно до положення Європейської хартії місцевого самоврядування повноваження, якими наділяються органи місцевого самоврядування, як правило, мають бути повними і виключними. З урахуванням стратегії децентралізації, яка працює та є результативною в нашій країні, обмежувати повноваження органів місцевого самоврядування неприпустимо. Просимо у нову редакцію проєкту закону внести окреслені пропозиції», – зазначила Валерія Дзюба.

Учасники засідання висловили свої пропозиції та рекомендації щодо внесення змін до проєкту вищезазначеного закону та отримали вичерпні відповіді від представників Міністерства культури та інформаційної політики України.