Тетяна Єгорова-Луценко: Для Харківщини, як одного з найбільш постраждалих від війни регіонів України, дуже важливо налагоджувати міжрегіональне співробітництво

Можливі напрямки співпраці Харківської області та одного з регіонів Азербайджанської Республіки сьогодні під час зустрічі обговорили голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко та Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Сеймур Гурбан огли Мардалієв. Також на зустрічі взяли участь Почесний консул Азербайджанської Республіки в м. Харкові Афган Салманов, радники голови Харківської обласної ради Марк Беккер та Євгеній Грицьков, Радник Посольства Азербайджанської Республіки в Україні Сабір Рзаєв, Перший Секретар Посольства Азербайджанської Республіки в Україні Наміг Ніфтуллаєв.

Відкриваючи зустріч Тетяна Єгорова-Луценко подякувала іноземній делегації за візит, зазначивши, що у військовий час не всі міжнародні партнери наважуються приїхати у Харківську область.

«Для Харківської області дуже важливо розвивати міжрегіональне співробітництво. Маємо надійних партнерів серед регіонів Франції, Італії та інших. Хотілося б встановити партнерські стосунки з одним з регіонів Азербайджанської Республіки. Враховуючи промисловий, економічний, освітній потенціал Харківської області, глибоко переконана, що Харківська область може бути надійним партнером у різних сферах вже після Перемоги», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Також під час зустрічі голова Харківської обласної ради порушила питання щодо участі азербайджанської сторони у процесах відбудови нашої області, розмінуванні, облаштуванні реабілітаційного центру для військових.

«Україна та Азербайджан – близькі партнери. І ми без сумнівів цінуємо наше двостороннє співробітництво. У розвитку міжрегіонального співробітництва Харків завжди займав особливе місце: з огляду на економічний, торговий, освітній потенціал. Не дарма в нас всього лише одна консульська установа знаходиться в Україні – і вона розташована саме у Харкові. Без сумнівів, Харків для нас важливий ще й тим, що тут завжди проживало дуже багато азербайджанців, навчалась велика кількість студентів. Харків завжди буде знаходитись для нас у центрі уваги», – сказав Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Сеймур Гурбан.

Він також відзначив, що Азербайджанська Республіка з перших днів війни допомагає Україні: країна надає гуманітарну допомогу, займається медичною та психологічною реабілітацією, сприяє енергетичній безпеці, бере участь у відновленні України (найближчим часом декілька проєктів по відбудові планується почати в Ірпені). Також між президентом Азербайджанської Республіки Ільхамом Алієвим та Президентом України Володимиром Зеленським є домовленість про проведення реабілітації військовослужбовців ЗСУ і допомоги їм з протезуванням.

Під час зустрічі сторони обговорили співпрацю у освітній та культурній сферах: для харківських і азербайджанських студентів будуть організовані спільні заходи в онлайн-режимі. Також планується розробити спільну концепцію по співробітництву, деталі будуть винесені на конференцію за участю представників Міністерства науки та освіти Азербайджанської Республіки, ректорів харківських вишів та представників влади.

«Мусимо зберегти освітній потенціал, який має Харківська область, і продовжити його розвивати після нашої Перемоги», – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.