Тетяна Єгорова-Луценко: В обласній раді працюють над створенням програми підтримки бізнесу у воєнний та післявоєнний час

Проблемні питання щодо роботи підприємців на території Харківщини обговорили під час круглого столу стосовно пошуку шляхів підтримки суб’єктів господарювання та вирішення проблемних питань у прифронтових і деокупованих громадах Харківської та інших областей.

Також на заході були присутні голова постійної комісії з питань бюджету Людмила Немикіна, голова постійної комісії з правових питань, регуляторної політики, законності, громадського порядку, боротьби з корупцією та злочинністю Олег Каратуманов, заступник начальника ХОВА Євген Іванов, представники податкової служби, бізнесу, громадські організації. До дискусії в режимі онлайн долучилися народні депутати Вікторія Кінзбурська, Олександр Бакумов, Олексій Красов.

Від початку повномасштабного вторгнення російського агресора на територію України деякі підприємці вимушені були релокувати свій бізнес в більш безпечні регіони. Дехто повернувся, але задача не сьогодні створити умови не лише для повернення, а й для розвитку бізнесу у регоіні. В першу чергу це полегшення умов оподаткування каже Людмила Немикіна.

«Бізнес чекає мотивованих підходів для повернення і збереження своєї справи на Харківщині. Ми повинні знайти механізми і розробити покроковий план разом. Долучитися має і місцева влада, і обласна. І звичайно законодавча влада – наші народні депутати . Якщо ми сьогодні зменшимо податкове навантаження, то завтра ми зможемо збільшити надходження до бюджету, оскільки бізнес буде зацікавлений працювати на Харківщині, сплачувати податки та надавати робочі місця», – заначила Людмила Немикіна.

Тетяна Єгорова-Луценко запропонувала народним депутатам, які прийняли участь в роботі круглого столу, обговорити можливість запровадження на певний термін зон вільної економічної торгівлі, зокрема на деокупованих територіях.

«Для того аби бізнес повертався до Харківщини з інших областей країни, ми маємо працювати над стратегією підтримки підприємців. В першу чергу ми маємо розробити обласну програму. Більше того, маємо запропонувати на розгляд законодавчої влади створення вільної економічної зони на територіях, які найбільше постраждали від російської агресії. Реалізація цієї ініціативи стане поштовхом не лише для повернення бізнесу, а й для стрімкого його розвитку», – наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

Очільниця обласної ради, підбиваючи підсумки круглого столу, зазначила, що зараз представники всіх гілок влади не мають гаяти часу, а працювати командою для розробки стратегії повернення бізнесу до регіону.