Харківщина заручилася підтримкою фінських партнерів

Голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко та виконавчий директор FCA Томі Ярвінен підписали меморандум про співпрацю обласної ради та однієї з найбільших благодійних організацій у Фінляндії Finn Church Aid (FCA).

Головною метою подальшого співробітництва є консолідація зусиль FCA та Харківської обласної ради щодо покращення освітнього процесу у Харківській області.

«Харківщина – це потужний науково-освітній центр України. Наша мета не тільки зберегти цей статус, але і надавати жителям регіону якісні освітні послуги, навіть під час дії правового режиму воєнного стану. Маємо на меті відновити пошкоджені заклади освіти регіону та організувати безпечні умови навчання. Ми розуміємо, що від якості освіти залежить повноцінне та щасливе майбутнє наших дітей. Багато наших учнів зараз знаходяться за межами країни, але ми чекаємо, що всі вони повернуться. Хочу подякувати нашим партнерам, благодійній організації Фінляндії Finn Church Aid (FCA) та всьому фінському народу. У Харківської обласної ради вже триває співпраця з фінським регіоном Південною Карелією. Меморандум ми підписали влітку цього року. Цей регіон, як і наш, межує з російською федерацією. Я дякую вам за ті проєкти, які ви вже реалізуєте в Україні, зокрема у Чернігівській області.

Як для президентки Української асоціації районних та обласних для мене це важливо, коли у наших колег з інших регіонів триває плідна співпраця з міжнародними організаціями. І звісно розраховую, що підписання нашого меморандуму наддасть поштовх для ще більш масштабної співпраці Фінської Республіки з Харківщиною. В свою чергу хочу запевнити вас, що ми є надійними партнерами», – сказала Тетяна Єгорова-Луценко.

Томі Ярвінен подякував пані Єгоровій-Луценко за зустріч та запевнив, що FCA докладатиме усіх необхідних зусиль заради досягнення цілей меморандуму та розвитку співпраці.

«Нам дуже приємно сьогодні бути тут і отримати вітання від представників Харківщини. Хочу передати позицію керівництва Фінляндії – ми будемо поруч з Україною, з українським народом і допомагатимемо вам. Основний фокус нашої допомоги – це освіта. Ми вважаємо, що дуже важливо інвестувати саме в освіту, щоб навіть в такі складні часи була змога вчитися, отримувати знання та мати промінь надії на те, що все буде добре. Ми обіцяємо, що ми будемо надійними партнерами, це звичайно буде залежати від багатьох інших організацій, які надають нам допомогу і ресурси. Ми отримуємо фінансування від уряду Фінляндії. Для багатьох дітей в умовах війни здобуття освіти стало проблемою, адже чимало шкіл зруйновано, а їхні міста й села перебувають під постійними обстрілами. Ми уважно стежимо за розвитком подій і скеровуємо зусилля туди, де в цьому є найбільша потреба. Безумовно, сьогодні це Харківщина», – сказав Томі Ярвінен.

Згідно з підписаним документом співпраця відбуватиметься в наступних напрямках:

• розробка та втілення проєктів з відновлення закладів освіти;

• відновлення пошкоджених будівель шкіл та забезпечення сховищ;

• підтримка налаштування дистанційного навчання;

• забезпечення доступу до якісної освіти та навчання для найбільш вразливих груп, зокрема осіб з інвалідністю, ветеранів та ВПО;

• створення безпечних та інклюзивних освітніх просторів, громадських центрів;

• підтримка шкіл для організації літніх заходів;

• забезпечення шкільним обладнанням, канцтоварами та іншими шкільними матеріалами;

• проведення тренінгів з охорони здоров’я, безпеки в школах;

• моніторинг та оцінка наступних заходів, перевірка якості, пропозиція змін на етапі реалізації проєкту;

• впровадження заходів посилення спроможності в галузі ментального здоров’я та психо-соціальної підтримки для дітей, батьків та вчителів.