На нараді щодо передачі закладів профосвіти у комунальну власність обговорили ключові і проблемні моменти цього процесу

Захід організований Українською асоціацією районних та обласних рад за участі Міністерства освіти і науки України. У нараді, яку провів президент УАРОР, депутат Харківської обласної ради Сергій Чернов, взяли участь також заступниця голови Харківської обласної ради Валерія Дзюба. Зі сторони Міністерства участь у нараді взяли очільники його структурних підрозділів, а також представники обласних рад, департаментів (управлінь) освіти і науки обласних адміністрацій.

Згідно з інформацією, яку надали учасникам заходу, підлягають передачі з державної в комунальну власність більш ніж 580 закладів професійної освіти по всій країні, якими зараз опікується Міносвіти. Ухвалені розпорядження Кабінету Міністрів України щодо передачі в комунальну власність більш ніж 200 закладів.

Заступник голови обласної ради Валерія Дзюба у своєму виступі підкреслила важливість і актуальність для регіону порушеного на нараді питання.

Було озвучено низку питань, які на сьогодні затримують або унеможливлюють передачу

цілісних майнових комплексів професійно-технічних навчальних закладів у комунальну власність.

«Зокрема, не вирішені питання щодо передачі житлового фонду, що відображається на балансах закладів освіти, у комунальну власність відповідних громад області. Ці обʼєкти не підлягають передачі у спільну власність територіальних громад області. Ще питання, на якому хотілось би наголосити, повʼязане з відсутністю державної реєстрації нерухомого майна та земельних ділянок по праву власності та браку коштів на її проведення», – сказала Валерія Дзюба.

Також учасники наради порушили питання щодо можливості перегляду концепції підходу до профтехосвіти, особливо на територіях, які постраждали від російської військової агресії.

За пропозицією Президента УАРОР Сергія Чернова, надані пропозиції будуть узагальнені та спрямовані до Міністерства. Такий формат зустрічі з представниками усіх сторін пришвидшує процес та покращуює результати роботи.

Окрім того, учасники наради отримали розʼяснення щодо обліку пошкодженого майна. Зокрема, мова йшла про те, що руйнування, яких зазнали обʼєкти внаслідок російської агресії, не є підставою для вчинення будь-яких процедурних рішень стосовно цього майна, воно має залишатися на обліку та у Реєстрі з метою подальшого відшкодування отриманих збитків.